Cinci canotori din judeţul Suceava vor lupta pentru medalii la Jocurile Olimpice

Astăzi, lotul României de canotaj va pleca spre Brazilia, pentru a participa la Jocurile Olimpice din acest an. Între canotorii calificaţi la Rio se află şi cinci sportivi din judeţul Suceava, Marius Cosmiuc şi Toader Gontaru urmând să concureze în proba de patru rame fără cârmaci, în timp ce Ionela Lehaci şi Geanina Beleagă vor trage în proba de dublu vâsle, categorie uşoară, iar Andreea Boghian în proba de 8+1. Dacă primii trei sportivi au plecat direct după selecţie la cluburi din ţară, Geanina Beleagă a fost pentru şase ani sportiva Clubului Sportiv Municipal Suceava, unde a fost antrenată de Ioan Despa. Geanina a fost descoperită la vârsta de 13 ani de antrenorii Ioan Despa şi Vasile Avrămia la o selecţie în judeţ, mai exact la Școala Gimnazială din Valea Moldovei, şi a fost legitimată la CSM Suceava. Pe lângă numeroasele medalii naţionale, Genina Beleagă a reuşit în 2012 şi 2013 să devină campioană europeană şi mondială de juniori cu barca României de 8+1. Descoperită şi formată la CSM Suceava, Geanina a activat în ultimii doi ani la Steaua Bucureşti.

„Îmi doream foarte mult şi visam să ajung la Jocurile Olimpice, dar nu m-am gândit niciodată că voi ajunge acolo aşa repede, la ediţia din 2016. Am împlinit 21 de ani chiar la calificări şi astfel mi-am făcut cel mai frumos cadou de ziua mea. În 2012 eram junioară şi mă uitam la televizor la barca României de 8+1 şi mă gândeam cât de frumos ar fi să ajung şi eu la Olimpiadă, dar eram conştientă că se ajunge foarte greu. Această primă participare la Jocurile Olimpice este pentru noi un elan foarte bun pentru următoarea ediţie, în 2020, mai ales că suntem cele mai mici ca vârstă în proba la care concurăm”, a explicat Geanina Beleagă înainte de plecarea la Rio.

Geanina Beleagă speră să ajungă în finala A de la Olimpiadă

La doar 21 de ani, cele două canotoare din judeţul Suceava ce formează barca de dublu vâsle categorie uşoară, Geanina Beleagă şi Ionela Lehaci, sunt cele mai mici ca vârstă dintre toate concurentele calificate la Rio în această probă. Dacă în primă fază şi-au îndeplinit obiectivul, acela de a se califica la Rio, cele două sportive speră să facă o figură frumoasă şi să ajungă în finala mare.

„Noi ne-am îndeplinit obiectivul când am reuşit calificarea, iar la Rio orice echipă pe care o batem reprezintă un plus pentru noi. Noi ne dorim să ajungem în finala A, iar acolo se schimbă situaţia şi va fi cu totul alt concurs, dar foarte greu va fi şi până acolo. Ne-am pregătit foarte bine, iar miercuri am făcut o pistă şi am scos un timp foarte bun, ceea ce ne dă speranţe”, a explicat Geanina Beleagă. 

Geanina Beleagă şi Ionela Lehaci au fost surpriza Regatei de la Lucerna

În luna mai, cele două canotoare din judeţ au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice la ultima cursă ce permitea acest lucru, celebra regată de la Lucerna.

Deşi nu erau cotate printre favorite la calificare, Geanina Beleagă şi Ionela Lehaci, ambele în vârstă de 21 de ani au reuşit surpriza şi s-au calificat la Rio într-un mod spectaculos în proba de dublu vâsle-categorie uşoară. Cele două canotoare au prins ultimul loc în finală şi au plecat de pe primul culoar, unul ce le dezavantaja. La jumătatea cursei, Geanina Beleagă şi Ionela Lehaci erau abia pe locul cinci, dar pe ultima mie de metri sucevencele au recuperat metru după metru şi au reuşit să treacă linia de sosire pe locul II, după Olanda.

„Cursa a fost una bună, cum se zice <pe viaţă şi pe moarte>. De la start până la finiş m-am gândit să dau tot, dar să nu rămân fără rezerve şi am încercat să facem să crească viteza bărcii din ce în ce mai mult. Când am văzut că-n ultimii 300 de metri suntem pe locul 2 mi-am zis "gata, nu mai las pentru nimic în lume". La două lucruri mă gândeam atunci, Rio şi să aud sunetul de terminare a cursei”, îşi aduce aminte Geanina Beleagă. 

 

Sursa foto + text: monitorulsv.ro

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoric CSM Suceava

logo footer

In anul 1972 se infiinteaza Clubul Sportiv Municipal SUCEAVA, initial cu sectiile atletism,fotbal,rugby,volei.

Ulterior in 1976 s-au adaugat sectiile de lupte greco-romane,hochei pe gheata, in 1978 patinaj viteza,   in 1979 handbal, in 1981 inot, in 1990 baseball si canotaj. Rezultatele bune nu amu intirziat sa apara .Chiar din primul an de la infiintare prin promovarea echipei de rugby in divizia A,dar si prin alti  sportivi ai altor sectii cum ar fi ; atletism,lupte ,greco-romane,fotbal,inot,canotaj si tir cu arcul.Beneficiind de o baza larga de selectie ,de antrenori valorosi precum si de un management efficient  CSM Suceava ajunge unul din cele mai importante cluburi sportive din Romania cucerind prin sportivii sai peste 100 de medalii internationale si nenumarate medalii nationale.