Cosmin Pascari merge în recalificări pentru semifinale, la mondialele de seniori din SUA

Lotul României de canotaj a început de ieri lupta pentru medalii la Campionatul Mondial de Canotaj pentru seniori, ce se desfăşoară în Statele Unite ale Americii. La cea mai importantă competiţie mondială după Jocurile Olimpice, România participă cu un număr de şase echipaje, în probele de dublu rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle categorie uşoară feminin, 8+1 la feminin şi masculin, dar şi patru rame feminin. În lotul României la aceste mondiale se află şi patru sportivi ce au fost descoperiţi şi crescuţi în judeţul Suceava, la Clubul Sportiv Municipal Suceava şi Clubul Sportiv Școlar „Nicu Gane” din Fălticeni. Duminică noapte, după orarul României, singurul canotor ce mai este legitimat în judeţ, Cosmin Pascari, antrenat la CSM Suceava de Ioan Despa, a debutat la un mondial de seniori, în calificări, alături de Vlad Aicoboaie, în proba de dublu rame masculin. Aflat în primul an de tineret, Cosmin Pascari a ocupat, alături de colegul său de barcă ce provine din Botoşani, locul III în seria în care au tras, cu al şaptelea timp din cele 18 bărci aflate în concurs la această probă. Deoarece doar primele două bărci clasate în fiecare serie s-au calificat direct în semifinale, cei doi canotori sunt obligaţi să concureze în recalificări, în această noapte (ora României), unde sunt obligaţi să termine printre primii trei, pentru a accede mai departe, în semifinale.

Cosmin Pascari, de la CSM Suceava, a avut în 2017 cel mai bun an din punct de vedere al performanţelor la nivel internaţional, după ce a reuşit să câştige aurul la Campionatul Mondial, dar şi la cel European de tineret în proba de dublu rame, unde a tras alături de Mihăiţă Țigănescu, sportiv ce provine tot din judeţul Suceava. Mai mult, la nivel de juniori, Cosmin Pascari a devenit vicecampion mondial de juniori I în proba de 4 rame în 2014, deşi era încă junior II, iar mai apoi a cucerit două titluri mondiale de juniori I tot în proba de 4 rame, în anii 2015 şi 2016.  

Gianina Beleagă şi Ionela Lehaci s-au calificat direct în semifinala probei de dublu vâsle categorie uşoară

O altă sportivă descoperită şi crescută la CSM Suceava, Gianina Beleagă, a debutat duminică noapte cu dreptul, alături de Ionela Lehaci, o canotoare născută tot în judeţul nostru, la aceste mondiale de seniori, iar cele două s-au calificat în semifinalele probei de dublu vâsle, categorie uşoară. Cele două au făcut o cursă foarte bună în seria din care au făcut parte şi au terminat pe locul II, la doar jumătate de barcă în spatele fetelor din Noua Zeelandă, asta după ce au condus la 1000 şi 1500 de metri, obţinând al patrulea timp din 15 echipaje, cu care ar fi câştigat seria a II-a.

Gianina şi Ionela sunt în ultimul an de tineret, iar în acest sezon au dominat această probă la Campionatele Mondiale şi Europene de tineret, unde au dovedit că sunt o echipă sudată şi au viitorul în faţă la seniori. Cele două au reuşit să se califice şi la Jocurile Olimpice de la Rio, unde au ratat finala la câteva sutimi de secundă, iar în final au ocupat locul II în finala B, adică locul opt în lume, asta în ciuda vârstei mici în comparaţie cu celelalte competitoare de la senioare. Gianina Beleagă şi Ionela Lehaci şi-au propus la mondialele din SUA să lupte pentru prima lor medalie mondială la seniori, iar rezultatele din acest an şi nu numai le dau speranţe pentru obţinerea acestei performanţe. 

Un alt canotor, Ciprian Tudosă, sportiv descoperit şi crescut la CSȘ „Nicu Gane” din Fălticeni de antrenorii Vasile şi Ana Avrămia, va trage în barca de 8+1 a României, în această seară, în aceeaşi sesiune pornind şi fosta sa colegă de la Fălticeni Ioana Vrînceanu, canotoare ce va concura tot în proba regină, 8+1, unde România este o candidată la o medalie. 

 

Sursa foto + text: monitorulsv.ro 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoric CSM Suceava

logo footer

In anul 1972 se infiinteaza Clubul Sportiv Municipal SUCEAVA, initial cu sectiile atletism,fotbal,rugby,volei.

Ulterior in 1976 s-au adaugat sectiile de lupte greco-romane,hochei pe gheata, in 1978 patinaj viteza,   in 1979 handbal, in 1981 inot, in 1990 baseball si canotaj. Rezultatele bune nu amu intirziat sa apara .Chiar din primul an de la infiintare prin promovarea echipei de rugby in divizia A,dar si prin alti  sportivi ai altor sectii cum ar fi ; atletism,lupte ,greco-romane,fotbal,inot,canotaj si tir cu arcul.Beneficiind de o baza larga de selectie ,de antrenori valorosi precum si de un management efficient  CSM Suceava ajunge unul din cele mai importante cluburi sportive din Romania cucerind prin sportivii sai peste 100 de medalii internationale si nenumarate medalii nationale.