Cosmin Pascari a obţinut cea mai bună performanţă din istoria secţiei de la CSM Suceava, aurul european la seniori

Canotajul românesc a fost din nou în primplanul competiţiilor internaţionale, de această dată la Campionatul European de seniori din Scoţia, acolo unde ţara noastră a ocupat locul I pe naţiuni cu şapte medalii, dintre care trei de aur şi câte două de argint şi bronz. Judeţul Suceava a avut mai mulţi sportivi în bărcile medaliate, dar şi-n concurs, singurul sportiv legitimat încă aici fiind Cosmin Pascari, la Clubul Sportiv Municipal Suceava, unde este pregătit de antrenorul Ioan Despa. Cosmin Pascari a reuşit să câştige medalia de aur în proba de patru rame, aceasta fiind cea mai bună performanţă din toate timpurile a secţiei de canotaj de la CSM Suceava. Cosmin a tras într-o barcă alături de alţi doi canotori născuţi în judeţul Suceava, Ştefan-Constantin Berariu şi Mihai-Vasile Ţigănescu, şi alături de Ciprian Huc. Cosmin Pascari şi colegii săi au obţinut acest succes din postura de cel mai tânăr echipaj din această probă, asta după ce în urmă cu o săptămână câştiga aurul la mondialele de tineret, el fiind de două ori campion mondial la juniori şi de două la tineret. Barca de patru rame a făcut o finală foarte bună şi a condus cursa în faţa unor echipaje mult mai experimentate.

„După ce am tras în recalificări eram defavorizaţi, iar Anglia şi Olanda erau favorite, deoarece s-au calificat direct în finală. Mă bucur c-am reuşit să facem o surpriză foarte mare şi să câştigăm medalia de aur din postura de cel mai tânăr echipaj. Cred că pentru că eram cei mai tineri, adversarii ne-au subestimat şi n-au crezut că le vom face probleme, mai ales că erau mult mai experimentaţi decât noi şi au crezut c-am avut noroc la Cupa Mondială, când ne-am clasat pe II după Noua Zeelandă. Cele două medalii de aur din ultimele două săptămâni sunt foarte importante pentru noi şi sper să continuăm în acelaşi mod la competiţiile viitoare, mai ales la mondialele de seniori”, a explicat canotorul clubului CSM Suceava Cosmin Pascari.

Antrenorul lui Cosmin, Ioan Despa, de la CSM Suceava, speră într-o evoluţie foarte bună şi la mondialele de seniori

Antrenorul Ioan Despa a urmărit cu sufletul la gură fiecare cursă în care a concurat elevul său Cosmin Pascari şi s-a bucurat foarte mult la câştigarea finalei, mai ales că nu credea că medalia va fi de aur.

„Această medalie de aur la europenele de seniori este cea mai bună performanţă din istoria secţiei de canotaj de la CSM Suceava. Sincer mă gândeam că vor urca pe podium, dar nu mă gândeam la aur deoarece formau cel mai tânăr echipaj şi luptau cu puternica echipă a Angliei, dar şi cu Italia, campioana de anul trecut. Cosmin şi colegii au dovedit că sunt în formă maximă, că formează o barcă echilibrată şi au valoare în ciuda tinereţii, conducând finala de la un capăt la celălalt, lucru foarte greu mai ales la seniori şi-n aceste condiţii. Sper să continue evoluţiile foarte bune şi să reconfirme la Campionatul Mondial de seniori, din septembrie. Mulţumim pentru sprijin Primăriei şi Consiliului Local Suceava, dar şi clubului CSM Suceava”, a explicat antrenorul Ioan Despa.

O altă sportivă din judeţul Suceava, Mădălina Bereş, a adus prima medalie de aur a României, în proba de dublu rame, alături de Denisa Tâlvescu. La dublu rame masculin, echipajul României format din alţi doi canotori din judeţul nostru, Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă (descoperit şi format la CSŞ Nicu Gane Fălticeni), a reuşit să câştige bronzul european la seniori. În acelaşi concurs, Elena Logofătu s-a clasat a cincea cu barca de patru vâsle, Mădălina Bereş, Maria Tinodariu şi Viviana Bejinariu au câştigat aurul în proba regină, cea de 8+1, Ionuţ Prundeanu, tot din judeţul Suceava, a câştigat medalia de argint în proba de dublu vâsle, iar Alexandru-Cosmin Macovei, Sergiu-Vasile Bejan şi Constantin Radu au câştigat bronzul european în barca de 8+1. Campioanele mondiale de anul trecut în proba de dublu vâsle categorie uşoară, Geanina Beleagă, sportivă descoperită şi formată la CSM Suceava de antrenorul Ioan Despa, şi Ionela Cozmiuc, fostă Lehaci, ambele din judeţul Suceava au fost foarte aproape de bronz, dar în final s-au clasat pe locul IV.

 

Sursa foto + text: monitorulsv.ro

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Istoric CSM Suceava

logo footer

In anul 1972 se infiinteaza Clubul Sportiv Municipal SUCEAVA, initial cu sectiile atletism,fotbal,rugby,volei.

Ulterior in 1976 s-au adaugat sectiile de lupte greco-romane,hochei pe gheata, in 1978 patinaj viteza,   in 1979 handbal, in 1981 inot, in 1990 baseball si canotaj. Rezultatele bune nu amu intirziat sa apara .Chiar din primul an de la infiintare prin promovarea echipei de rugby in divizia A,dar si prin alti  sportivi ai altor sectii cum ar fi ; atletism,lupte ,greco-romane,fotbal,inot,canotaj si tir cu arcul.Beneficiind de o baza larga de selectie ,de antrenori valorosi precum si de un management efficient  CSM Suceava ajunge unul din cele mai importante cluburi sportive din Romania cucerind prin sportivii sai peste 100 de medalii internationale si nenumarate medalii nationale.