Alexandru Ciobâcă, de la CSM Suceava, şi Florin Lehaci au câştigat aurul la mondialele de tineret din SUA

Secţia de canotaj a Clubului Sportiv Municipal Suceava a reuşit o nouă performanţă la nivel mondial prin unul dintre sportivii antrenaţi de Ioan Despa. Canotorul Alexandru Ciobâcă, de la clubul sucevean, alături de un alt sportiv din judeţul Suceava, Florin Lehaci, a reuşit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Mondial de Canotaj pentru Tineret din Statele Unite ale Americii.

În prima zi a mondialelor, Dumitru Alexandru Ciobâcă, originar din comuna Forăşti, şi Florin Sorin Lehaci, originar din Doroteia (Stulpicani), au început în forţă proba de dublu rame şi s-au calificat în finala mare cu cel mai bun timp din serii, la opt secunde de următorul echipaj şi la 3 secunde înaintea câştigătoarei din cealaltă serie. Cei doi canotori din judeţul Suceava erau favoriţi la o medalie şi chiar la cea de aur, după ce anul trecut au câştigat argintul la mondialele de tineret din Polonia. În finală, cei doi canotori au făcut o cursă excelentă şi au condus tot timpul pe parcursul celor 2000 de metri, terminând la aproape două secunde de echipajul de pe locul II, Lituania, urmat de cele din Grecia, Africa de Sud şi Marea Britanie.

Fosta sportivă descoperită şi formată la CSM Suceava Larisa Roşu a fost în barca de patru vâsle şi a adus a doua medalie a lotului României

O altă sportivă crescută la CSM Suceava de Ioan Despa, Elena Larisa Roşu, care activează în prezent la Steaua Bucureşti alături de Elena Logofătu, Nicoleta Paşcanu şi Tabita Maftei, a ocupat locul trei în serie, iar mai apoi locul unu în recalificări, poziţie în urma căreia s-a calificat în finala mare. În cursa pentru medalie, barca de patru vâsle a României a început mai greu, dar la 1000 de metri a trecut a treia, poziţie pe care şi-a păstrat-o până la final, câştigând medalia de bronz, a doua a României la aceste mondiale de tineret, la două secunde şi jumătate în spatele locului I şi la cinci secunde faţă de locul patru. Larisa Roşu a participat şi anul trecut la mondialele de tineret alături Elena Logofătu, Nicoleta Paşcanu şi o altă canotoare ce nu s-a regăsit anul acesta în barcă, atunci când a câştigat aurul mondial şi european de tineret, ea fiind şi campioană europeană en-titre la dublu vâsle tineret.  

În proba de simplu categorie uşoară, România este reprezentată de Iuliana Elena Mihai, o altă sportivă crescută la CSM Suceava ce activează la Steaua Bucureşti. Iuliana Elena Mihai s-a calificat în semifinalele probei, după ce a câştigat seria cu al treilea timp la total. În semifinale, Iuliana a terminat pe locul patru şi a ratat la o treime de secundă finala mare, iar mai apoi a terminat pe locul patru în finala B şi a ocupat locul 10 în lume. 

La aceste mondiale a concurat şi un fost sportiv de la Clubul Sportiv Şcolar „Nicu Gane” din Fălticeni, antrenat de Vasile şi Ana Avrămia, mai exact Cristian Cojocaru, ce-n prezent este legitimat la Steaua Bucureşti. Cristian a tras în proba de patru vâsle alături de Florin Bogdan Horodişteanu, Dumitru Antonio Stoica şi Sebastian Cîrstea şi s-a calificat în semifinale, ocupând locul trei în serie, poziţie pe care a ocupat-o şi-n semifinale, în finala pentru medalii terminând pe locul patru.

„Alexandru Ciobâcă şi Florin Lehaci au făcut un campionat mondial foarte bun, atât în serii, cât şi-n finală, unde au condus de la un capăt la celălalt. Având în vedere că erau medaliaţi cu argint în 2018, ne aşteptam la o medalie şi cu acest gând au plecat la mondiale. Acest titlu de campioni mondiali este unul foarte important, în condiţiile în care a fost o competiţie foarte tare în acest an. În acelaşi timp ne bucurăm că la a doua medalie a României a contribuit o altă sportivă descoperită şi formată la CSM Suceava, Larisa Roşu în barca de vâsle. Mulţumim pentru sprijinul acordat Primăriei şi Consiliului Local Suceava, dar şi clubului CSM Suceava, ajutor fără de care nu am fi ajuns până la înalta performanţă”, a explicat antrenorul secţiei de canotaj de la CSM Suceava, Ioan Despa.

 

Sursa foto + text: monitorulsv.ro

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoric CSM Suceava

logo footer

In anul 1972 se infiinteaza Clubul Sportiv Municipal SUCEAVA, initial cu sectiile atletism,fotbal,rugby,volei.

Ulterior in 1976 s-au adaugat sectiile de lupte greco-romane,hochei pe gheata, in 1978 patinaj viteza,   in 1979 handbal, in 1981 inot, in 1990 baseball si canotaj. Rezultatele bune nu amu intirziat sa apara .Chiar din primul an de la infiintare prin promovarea echipei de rugby in divizia A,dar si prin alti  sportivi ai altor sectii cum ar fi ; atletism,lupte ,greco-romane,fotbal,inot,canotaj si tir cu arcul.Beneficiind de o baza larga de selectie ,de antrenori valorosi precum si de un management efficient  CSM Suceava ajunge unul din cele mai importante cluburi sportive din Romania cucerind prin sportivii sai peste 100 de medalii internationale si nenumarate medalii nationale.